TRYB JASNY/CIEMNY

jej wysokość DYNIA

Jedna dynia, a takie bogactwo smaków i barw było !  

Pierwszy po rozkrojeniu powstał gulasz.
Dynia sprawiła, że sos nabrał pięknej barwy i był gęsty, ale nie zagęszczony mąką - takiego nie lubię. Sos był dyniowo gęsty, nie ciężki od mąki, ale aksamitno-warzywny.


GULASZ WIEPRZOWO-WARZYWNY W  DYNIOWYM SOSIE

  

SKŁADNIKI :

* ok 1 kg szynki wieprzowej
* 1 por
* 2 czerwone cebule
* 1 cebula biała
* 2 duże czerwone papryki
* 2 marchewki
* 1/2 dyni  - ile to w przeliczeniu na kilogramy? nie wiem - dałam pół dyni takiej jak na załączonym obrazku :)

* 2 łyżki przecieru pomidorowego

* olej do smażenia 

* PRZYPRAWY : sól, pieprz kolorowy świeżo mielony - do smaku, papryka słodka - 1 łyżeczka, kminek - 2 łyżeczki, majeranek - 2 łyżeczki, liść laurowy - dwa listki, ziele angielskie - 3 ziarna



WYKONANIE :

1. Kroimy mięso.
2. Kroimy dynię i pozostałe warzywa.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, przysmażamy mięso, dodajemy cebule i pora - podsmażamy nadal przez krótką chwilę.
4. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, dolewamy wodę tak by przykryła mięso, dusimy około 1 godzinę, dolewamy wodę w miarę potrzeby.

 5. Po około godzinie wrzucamy połowę przygotowanej, pokrojonej dyni. Zanim danie będzie gotowe - dynia rozgotuje się i sprawi, że sos nabierze aksamitności, gęstości i wspaniałego, intensywnego koloru.

6. Gdy mięso już będzie miękkie, a dynia rozgotowana lekko - dodajemy czerwoną, pokrojoną paprykę i pozostałe kawałki dyni.

Taki gulasz świetnie smakuje z gryczaną kaszą ugotowaną na sypko, tak na "babciny" sposób - jedna miarka kaszy i dwie miarki wody, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 10 min pod przykryciem, zdejmujemy garnek z pieca i zawijamy go w ściereczkę i chowamy na 1/2 godziny lub dłużej w ciepłe miejsce - jak to babcie mawiały - pod pierzynę.


Komentarze

  1. dynia u mnie się jutro pojawi, w wersji pieczonej, zmiksowanej, a potem rozcieńczonej, czyli będzie zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie i ta kasza gryczana, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI