sobota, 8 lipca 2017

KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM

poltino, bukiet chinski, bukiet chinski poltino, krewetki, krewetki z warzywami, warzywa chinskie, zycie od kuchni


Dziś będziemy zachęcać was do kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację dla własnej kulinarnej fantazji.


ON I ONA W KUCHNI czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych składników. Jedna baza produktów, jeden wspólny punkt wyjścia, orientalne inspiracje i dwie interpretacje:

1. Przepis Piotra: KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM 

2. Przepis Anny: CUKINIE Z FARSZEM ORIENTALNYM



  
W ROLACH GŁÓWNYCH WYSTĄPIĄ PRZED WAMI:

* bukiet chiński Poltino 
* żółta cukinia 
* kalarepa 
* ryż jaśminowy 
* krewetki
* pierś z kurczaka 
* mleko kokosowe


poltino, bukiet chinski, bukiet chinski poltino, krewetki, krewetki z warzywami, warzywa chinskie, zycie od kuchni



DZIŚ PREZENTUJEMY PRZEPIS PIOTRA:

KREWETKI Z WARZYWAMI I RYŻEM

składniki:  
* 200 g mrożonych krewetek
* 200 g piersi z kurczaka
* 450 g mrożonki BUKIET CHIŃSKI POLTINO (skład: kiełki fasoli Mung, marchew, papryka, grzyby chińskie, cebula, pory, pędy bambusa, kapusta biała)
* 1 młoda, żółta cukinia
* 0,5 kalarepy
* 100 ml mleka kokosowego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka sosu rybnego
* 1 papryczka chili
* 1 pęczek kolendry
* 1 cm korzenia z imbiru
* sok z limonki do smaku
* 1 mały ząbek czosnku
* sól do smaku
* 3 łyżki oleju
* 1 szklanka ryżu jaśminowego



poltino, bukiet chinski, bukiet chinski poltino, krewetki, krewetki z warzywami, warzywa chinskie, zycie od kuchni
 
wykonanie:

Ryż gotujemy na sypko: odmierzamy 1 szklankę ryżu, dokładnie go płuczemy, odsączamy, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem około 10 minut (do momentu odparowania wody).

Krewetki wyjmujemy z opakowania, płuczemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na chwilę w miseczce do rozmrożenia i usuwamy im ogonki.

Pierś z kurczaka kroimy w paski.

Żółtą cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. 
Młoda, świeża cukinia ma miękką skórkę i nie wymaga obierania,

Kalarepę obieramy i kroimy w paski.

Papryczkę chili bardzo drobno siekamy i rozcieramy w moździerzu ze szczyptą soli i łyżeczką soku z limonki.

poltino, bukiet chinski, bukiet chinski poltino, krewetki, krewetki z warzywami, warzywa chinskie, zycie od kuchni

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy przygotowane wcześniej mięso z kurczaka do momentu aż się lekko przyrumieni; mięso przekładamy do miseczki. Na jego miejsce wrzucamy na patelnię obrane krewetki i smażymy je około 5 minut (obracając je w tym czasie). Podsmażone krewetki przekładamy do miseczki z mięsem
Na patelnię zsypujemy pokrojoną cukinie i kalarepę, podsmażamy warzywa około 3 – 4 minuty często mieszając i dodajemy mrożony bukiet chiński. Warzywa dusimy przez kolejne 5 – 7 minut. Dolewamy 100 ml mleka kokosowego, wrzucamy podsmażone wcześniej krewetki i mięso. Całość doprawiamy przygotowaną wcześniej papryczką chili, sosem sojowym, sosem rybnym, startym na drobnym tarle imbirem i rozgniecionym w wyciskarce ząbkiem czosnku i dusimy 2 – 3 minuty. W razie odparowania płynów podlewamy odrobina wody. Podajemy z jaśminowym ryżem. Całość obsypujemy porwanymi listkami kolendry.

poltino, bukiet chinski, bukiet chinski poltino, krewetki, krewetki z warzywami, warzywa chinskie, zycie od kuchni



2. Przepis Anny na CUKINIE Z FARSZEM ORIENTALNYM poznacie w kolejnym wpisie na naszym blogu. ZAGLĄDAJCIE :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz